De perfectie


Hoe maakt u de beste koffie van alle koffies?

 • Voorbereiding

  Koffie heeft zo veel te bieden...

  1

  Voorbereiding

  Koffie heeft zo veel te bieden. Maar om al z’n aroma’s en smaken tot uiting te laten komen, moet u wel weten hoe u hem juist moet bereiden. Alleen zo beleeft u een onvergetelijk koffiemoment.
  De technieken van koffiezetten zijn heel verschillend en hangen af van het type koffiezetapparaat. Maar er zijn wel enkele basisprincipes die u kunnen helpen bij uw zoektocht naar perfectie...

  Malen

  Liefhebbers malen hun bonen net voor het koffiezetten. Zo blijven de bonen lekker vers en behouden ze al hun aroma’s. Het is aangeraden om te kiezen voor een koffiemolen met een wiel. Die zorgt er immers voor dat de bonen perfect gelijkmatig gemalen worden en niet verpulverd of verbrand  zoals bij een molen met messen waarbij het metaal vaak te warm wordt. Een perfecte maling zorgt uiteindelijk ook voor een lekkerdere koffie.

  Bewaren

  Koffie bewaart u het best in een waterdichte doos, ver weg van licht en lucht en… in de koelkast. Koffiebonen kunt u zo’n 4 weken bewaren in tegenstelling tot gemalen koffie, die u maar 2 weken kan bewaren.

  Water

  Gebruik geen kraantjeswater maar steeds gefilterd, vers en puur water. Kraantjeswater bevat immers vaak kalk wat de smaak kan beïnvloeden. Zoek dus eerst een type water naar uw smaak en breng het aan de kook. Net voor het kookpunt is het water perfect om bij uw koffie te voegen.

  Doseren

  Uw koffie goed doseren is essentieel. Een té sterke of té flauwe koffie verliest volledig z’n evenwicht. Pas hoe dan ook de dosering aan naargelang uw eigen smaak. Reken 7 à 10 gram koffie per tas afhankelijk van de intensiteit die u wenst.

 • Proeven

  Ziezo, u heeft met hart en ziel koffiegezet...

  2

  Proeven

  Ziezo, u heeft met hart en ziel koffiegezet. Nu is het tijd om ervan te proeven. Een goede koffie proeft u zoals een goede wijn! Wij geven u graag enkele tips zodat u ten volle kunt genieten van alle kwaliteiten van uw tasje koffie.

  Neem uw tijd

  Koffie mag u niet ‘drinken’. Koffie moet u ‘proeven’! Adem voor u ervan proeft, al zijn aroma’s in en geniet van de vele geuren. Zoals bij een goede wijn, herkent u vast enkele toetsen van hout, kruiden, fruit,...
  Profiteer ondertussen ook van dit bijzonder moment om te kijken naar z’n verschillende kleurschakeringen en naar de fijne kanttekeningen die z’n schuim maakt op de tas.
  En nu… mag u proeven. Niet snel, snel. Nee. Neem uw tijd. Ontdek wat er schuil gaat achter elk teugje. Laat de koffie langzaam over uw tong rollen. Adem lucht in om alle aroma’s tot hun uiting te laten komen. Het maakt niet uit welk geluid u daarbij maakt.
  Probeer verschillende koffies uit en maal ze op verschillende manieren. Zo oefent u uw smaakpapillen waardoor ze gevoeliger worden voor dit oneindig universum van smaken.

  Leer koffie kennen

  Tijdens uw ontdekkingstocht doorheen de wereld van koffie, zal u gaandeweg nauwkeuriger onderscheid kunnen maken tussen de verschillende componenten. Zoals de meeste symfonieën, bestaat ook koffie uit 3 delen:

   

  Eerst, de smaak. Net zoals bij wijn, zijn de aroma’s eindeloos variërend. Stap voor stap zal u aroma’s ontdekken van chocolade, fruit, bloemen, kruiden,...

   

  Vervolgens, de body. Dit is de manier waarop de koffie zich ontwikkelt in uw mond. U doet dit het best door een klein teugje koffie te nemen en hem een tijdje in uw mond te houden. Zo ontdekt u hoe de koffie zich gedraagt, z’n kracht, textuur,...

   

  En om af te sluiten, de zuurtegraad. Opgelet, voor koffie is dit niet negatief! In tegendeel. Koffie moet een bepaalde zuurtegraad hebben. Het zorgt voor leven en glans. Zonder zou koffie heel flauw zijn.

 • De koffiezet apparaten

  De manier waarop u koffiezet...

  3

  De koffiezet apparaten

  De manier waarop u koffiezet, hangt af van het type koffiezetapparaat dat u kiest. Bij deze een kleine gids die u helpt bij het beter begrijpen van de materialen waarmee u werkt. Zo haalt u het beste uit uw koffie.

  Slow Drip Coffee Maker

  • I. MEASURING
   Weeg 12gr gemalen koffie (2 niet-afgestreken eetlepels) af en breng 150ml water
   aan de kook voor één kopje.
  • II. PRE-RINSING
   Plaats de filter in de filterhouder en maak de filter nat met heet water
   om de papiersmaak te verwijderen. Ondertussen verwarmt het
   doorgelopen water het kopje. Giet het beetje water in uw kopje weg.
  • III. GRINDING
   U kan gebruik maken van reeds gemalen Jacqmotte Creaties, maar voor
   de meest intense beleving bevelen we aan te kiezen voor Jacqmotte koffiebonen
   en deze te malen op een medium maalstand.
  • IV. BLOOMING
   Strooi de gemalen koffie in de filter. Wanneer het water zich net onder
   het kookpunt bevindt (na +/- 2 minuten afkoelen) giet u een beetje water
   over de koffie zodat hij begint te zwellen. Tijdens de “blooming”
   vindt de optimale extractie van de aroma’s plaats. Wacht 30 seconden.
  • V. POURING
   Giet langzaam de rest van het water in cirkelvormige beweging van
   buiten naar binnen op de koffie en laat rustig doorlopen.
  • VI. TASTING
   We bevelen aan de koffie zwart te proeven om de nuances en aromanoten
   optimaal te kunnen waarnemen. Wals de koffie in je kopje,
   neem de intense geur op en slurp de koffie naar binnen zoals de echte
   Meester Koffiebranders. Heerlijk!

  Meer info

  Espressomachine

  Voor een intense koffiebeleving beveelt Jacqmotte een volautomatische espressomachine van Saeco aan!

   

  Jacqmotte streeft steeds naar perfectie en besteedt erg veel zorg aan het optimaal branden van de koffiebonen. Om de smaakbeleving nog beter te maken, raden we u aan om onze intens gebrande koffiebonen vers te malen. Hierdoor komen alle krachtige en complexe smaaknuances nog beter tot uiting. Omdat er heel wat komt kijken bij het zetten van die perfecte espresso, beveelt Jacqmotte een volautomatische espressomachine van Saeco aan. Deze maalt de bonen vers voor gebruik en bereidt met één druk op de knop een intense, authentieke espresso.

  Kijk voor meer info op  www.saeco.be

   

   

  • Reinig eerst de machine om onaangename aroma's te vermijden.
  • Voor verse koffie en een zeer fijne maling, raden wij u aan om uw koffiebonen zelf te malen.
  • Vul de filterhouder volledig en ‘snijd’ vervolgens met uw vinger het te veel aan koffie af. Klop met de houder één of twee keer op het werkoppervlak om de koffie wat meer samen te drukken.
  • Controleer de druk van uw machine.
  • Laat gedurende 3 seconden heet water uit uw machine lopen. Zo reinigt u uw machine. Plaats daarna de filterhouder.
  • Verwarm uw tas voor om een brutale temperatuursverandering voor uw koffie te vermijden.
  • Zet nu uw koffie op. Dit duurt zo’n 25 à 30 seconden voor een gewone espressotas (45 ml).
  • Proef en pas aan. Duurt het doorlopen van het watert te traag (30 seconden), dan is uw koffie te fijn gemalen. Gaat het te snel (20 seconden), dan zijn uw bonen te grof gemalen. Denk er dan aan als u de volgende keer koffiezet!
  • Deze tips variëren naargelang het model. Raadpleeg dus de gebruiksaanwijzing van uw espressomachine voor een optimaal resultaat!

  Manuele filter

  • Voor een manuele filter is een gemiddelde maling voldoende. Voor echte verse koffie, raden wij u aan uw koffiebonen zelf te malen.
  • Plaats de papieren filter in de filterhouder en laat er een beetje warm water doorlopen. Zo vermijdt u de onaagename smaak van papier.
  • Doseer uw koffie correct: wij raden 7 à 10 gram aan per tas.
  • Verwarm het water tot het hoogste kookpunt.
  • Giet de helft van het water over de koffie met een cirkelbeweging. Zo neemt het water alle koffie op. Giet 30 seconden later de rest van het water erbij. Doe dit ook met een cirkelbeweging.
  • Eens u de gewenste hoeveelheid koffie in uw tas hebt, kunt u de filter wegnemen.
  • Serveer uw koffie en proef.

  French press

  • Reinig correct uw koffiezetapparaat.
  • Voor echte verse koffie, raden wij u aan uw koffiebonen zelf te malen. Een gemiddelde maling is voldoende.
  • Doseer uw koffie correct: één koffielepeltje (7 gram) voor 120 ml water. Als uw koffiezetapparaat 1 liter koffie kan zetten (8 tassen), dan heeft u dus 8 koffielepeltjes gemalen koffie nodig. 
  • Warm het water op tot aan het kookpunt en giet alles in één keer in uw koffiezetapparaat. De bedoeling is dat het water de koffie zo snel mogelijk opneemt. Vul uw koffiezetapparaat niet helemaal.
  • Begin te tellen. U kan gebruik maken van een chronometer om nog preciezer te zijn.
  • Meng na 1 minuut de koffie en het water en voeg, indien nodig, nog wat water toe (niet te warm en niet te koud, net onder het kookpunt is perfect).
  • Duw na 4 minuten langzaam de filter naar beneden in één vloeiende beweging. Duw op het einde niet te hard zodat uw koffie niet begint te centrifugeren!
  • Serveer uw koffie en proef.